Velkolepé dobrodružství v Jižním Grónsku
(Jižní Grónsko)

Zvolený termín: 

Termín na vyžádání

Počet dní:

8

Doprava:

Letecky - Kodaň

Strava:

Viz popis zájezdu

Ubytování:

Viz popis zájezdu 

Typ zájezdu:

Poznávací

Popis

Velkolepé dobrodružství v Jižním Grónsku představuje týden plný cestování a objevování, které Vám odkryje obě utajené strany Grónska. Na jednu stranu to jsou unikátní přírodní úkazy: masivní ledovce, plavby mezi ledovými krami a výprava na miliony let starý ledovcový jazyk. Na straně druhé Vás čekají tradice a kultura místních obyvatel: městečka Narsaq a Qaqortoq, či malebné vesničky Igaliku a Quassiarsuk se zříceninami vikingských osad. Cestuje se lodí, auty a čluny typu zodiak.

Trasa

Narsarsuaq - Qassiarsuq – Quaqortoq – Narsaq – Igaliku – Narsarsuaq

Doprava

LETECKY Kodaň - Narsarsuaq - Kodaň

Letenky Praha - Kodaň - Praha vám velmi rádi na požadavek zajistíme.

Uvedená cena letenky je kalkulována v běžné ekonomické rezervační třídě. 

Ubytování

Narsarsuaq (2*), dvoulůžkové pokoje svlastní koupelnou
Qaqortoq (4*), dvoulůžkové pokoje svlastní koupelnou
Narsaq (3*), dvoulůžkové pokoje svlastní koupelnou
Igaliku (apartmány), dvoulůžkové pokoje se sdílenou koupelnou a kuchyní

Stravování

snídaně, 2x oběd, 1x večeře

Program

1. den

Odlet z Kodaně – Narsarsuaq, vyhlídka na ledovec
Odlet z Kodaně do města Narsarsuaq v Jižním Grónsku. Po příletu na letiště následuje transfer do Hotelu Narsarsuaq, ubytování a informační schůzka. Poté Vás čeká procházka přibližně hodinu chůze od hotelu k vyhlídce na fjord Tunulliarfik, narsarsuaqskou pláň a ledovec Kiattuut.

2. den

Qassiarsuk, vikingské Grónsko a „zátoka ledových ker“ Tasiusaq (snídaně, oběd)
Po snídani vás čeká plavba pevným nafukovacím člunem přes fjord Tunulliarfik mezi ledovými krami až do vesnice Quassiarsuk, kde následuje návštěva pozůstatků starého kostela a osady Rudého Erika. Právě zde založil roku 985 Rudý Erik osadu Bratttahlid, později hlavní sídlo grónských vikingů. Vesnice má dnes pouze okolo 50 obyvatel, většina z nich jsou zemědělci. Tato oblast je jádrem grónského zemědělství a je od roku 2017 na seznamu světového dědictví UNESCO. Severské a inuitské farmářství Kujataa je svědectvím lidské schopnosti po staletí přežívat v extrémních podmínkách. V oblasti Quassiarsuk jsou dodnes k vidění pozůstatky původních severských statků s dobytkem. Právě zde byla také roku 1924 Otto Frederiksenem založena druhá nejstarší ovčí farma v Grónsku, což dalo za vznik dnešní osadě Quassiarsuk. Následuje jízda terénním vozem na statek Tasiusaq, odlehlý výsep civilizace uprostřed divočiny. Při břehu fjordu Sermilik zde žije pouze 7 lidí. Vody fjordu jsou plné ledových ker z nedalekého ledovce Egaloruutsit. Na statku Vás čeká oběd ve formě pikniku. Na závěr dne se vrátíte džípem do Quassiarsuku a člunem „zodiak“ zpět do města Narsarsuaq.
 
Fakultativně - možnost plavby kajakem kolem mohutných ledových ker.

3. den

Cesta do Qaqortoqu, centra jižního Grónska ​(snídaně)
Po snídani v hotelu transfer člunem zodiak. Cesta vede skrz spletité bludiště fjordů a ledovců do města Qaqortoq. Cestou spatříte masivní ledové stěny. Qaqortoq byl založen v roce 1775 a je hlavním městem Jižního Grónska. Dnes má téměř 3000 obyvatel. Prohlídka města s průvodcem Vám představí krásy života na dalekém severu: barevné domky, severská krajina, umělecká výzdoba města, muzeum, kožešnictví, kajakový klub, kostel a jediná fontána v celé zemi.
Odpoledne můžete město objevovat na vlastní pěst, dát si večeři v místní restauraci nebo si zajít na sklenku.

4. den

Quaqortog a cesta lodí do Narsaqu ​(snídaně)
Dopoledne můžete strávit v městečku Quaqortog, kterému se přezdívá subpolární Riviéra. Možnost fakultativně navštívit ostrov Hvalsoy. Odpoledne následuje transfer člunem „zodiak“ do města Narsaq, třetího nejlidnatějšího osídlení v Grónsku s 1500 obyvateli. Zde máte volný čas k objevování. Naskýtá se zde především místní tržiště, kožešnictví, lovecký přístav, či muzeum grónského folklóru. Ubytování v hotelu.

Fakultativně - Hvalsoy znamená v překladu velrybí ostrov a je především známý svým středověkým kostelem. Ten zde byl pravděpodobně postaven ve 14. století a je nejzachovalejším kostelem v Grónsku z této doby. Duchovní stavba u malebného fjordu byla po staletí cílem křesťanských poutí z širého okolí.

5. den

Ledovcový tábor Qalerliq, výprava na ledovec, Narsaq ​(snídaně, oběd)
Ráno začíná výprava do tábora Qalerliq, směrem k vnitrozemské ledové čepici - oblasti zaplněné ledovcem. Poklidná písečná pláž, na které se tábor nachází, stojí v ostrém kontrastu s divokými ledovcovými jazyky. Na člunu se vydáte podél ledových stěn až k místu, kde ledovec klesá pod hladinu moře. Původně měl ledovec pouze jeden proud, nicméně vlivem globálního oteplování se rozdělil na tři. Odsud začíná váš výstup na jeden z nejstarších ledovců na naší planetě. Na „mačkách“ povede vaše cesta kolem jeskyní, prohlubní, odtoků, ledových pilířů a další ledovcových úkazů. Bezpečnost skupiny bude mít na starosti zkušený horský průvodce a expert na ledovce vybavený moderním zařízením. Od něho se dozvíte zajímavosti a podrobnosti o ledovcích Jižního Grónska. Dobrodružná výprava je bezpečná i pro úplné začátečníky. Oběd bude buďto na ledu nebo v táboře, dle aktuálního počasí. Odpoledne Vás čeká transfer člunem zpět do Narsaqu. Cestou uvidíte jak z ledovce Eqaloruutsit odpadávají mohutné kry a plují fjordem Sermilik.

6. den

Narsaq a Igaliku (Gardar) - ​(snídaně, večeře)
Ráno můžete bloudit městečkem Narsaq a sledovat životní styl moderních Inuitů. Poté následuje transfer člunem do Itillequ. Od břehu vás čeká jednoduchá pěší túra po „pěšině králů“- Kongevejen. Cesta vede do malebné inuitské vísky Igaliku. Osada má jen 40 obyvatel a je proslulá nádhernou architekturou kamenných domků. Zde prozkoumáte zříceninu Gardaru, arcidiecéze a náboženského centra vikingského Grónska. Celá oblast je od nedávna zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. Nachází se zde největší statek v celém Grónsku - statek severského biskupa a statek Anderse Olsena.

7. den

Exkurze po Igaliku, plavba do ledového fjordu Qooroq ​(snídaně)
Ráno máte možnost pohlédnout na malebnou krajinu zelených kopečků a Einarsfjordu, na kterém se jako na jednom z mála fjordů v Grónsku nevyskytují ledové kry. Cesta vede dále zpět do Itillequ a člunem vyrazíte na výpravu do fjordu Qooroq. Ohromné sloupy ledu zde vystupují z chladného moře a vytvářejí různé ledové útvary. Po skončení plavby mezi ledovými obry se vypravíte na cestu zpět do města, odkud vaše cesta začala - Narsarsuaq. Autem odjezd do hotelu, následuje individuální volno.
 
Fakultativně - Individuální volno můžete využít k návštěvě muzea Blue West One, bývalé americké vojenské základny z 2. Světové války.

8. den

Procházka květinovým údolím, odlet domů ​(snídaně)
Na závěr cesty se vydáte na nejslavnější cestu Jižního Grónska - květinové údolí. Cesta vede překrásnou krajinou vyformovanou ledovci a dnes posetou květinami. Po návratu do Narsarsuaqu máte čas si naposledy užít unikátní atmosféry Jižního Grónska a projít se po městě. Transfer na letiště k Vašemu odletu domů. Přílet do Kodaně. 
 

Cena zahrnuje

letenku Kodaň – Narsaruaq - Kodaň, včetně všech tax (ekonomická třída)
prohlídku vikingského skanzenu Bratttahlid
prohlídku města Qaqortoq s průvodcem
jízda terénním automobilem do Tasiusaqu
výprava na ledovec s mačkami
nutné vybavení pro plavbu na člunech
transfer z letiště a hotelu do přístavu v Narsarsuaq, dále čluny typu zodiak
anglicky mluvícího průvodce
2x oběd formou pikniku, 1x večeře
snídaně
1 noc ubytování v Igaliku country hotelu, plně vybavené dvoulůžkové pokoje se sdílenou koupelnou a kuchyní
ubytování 6 nocí v hotelech, dvoulůžkové pokoje
pojištění CK proti úpadku

Cena nezahrnuje

všechna jídla, která nejsou uvedena v programu
veškeré nápoje
příplatek za jednolůžkový pokoj
ubytování v Kodani před a po programu (možnost rozšíření)
fakultativní výlety, aktivity a rozšíření programu
spropitné a výdaje osobní povahy
cestovní pojištění (na požadavek rádi zajistíme)
letenku Praha - Kodaň - Praha (na požadavek zajistíme)

Nezávazná poptávka a orientační cena zájezdu

Základní služby

Cena za pobyt na osobu ve dvoulůžkovém pokoji
Uvedená cena zahrnuje program dle itineráře včetně letenek Kodaň - Narsarsuaq - Kodaň.
99 800 Kč   x   
  =
0

Doprava služby

Cena na osobu za mezinárodní letenku
Mezinárodní letenka Praha - Kodaň - Praha vč. všech tax.
4 500 Kč   x   
  =
0

Orientační cena zájezdu v Kč:

Konečnou cenu Vám potvrdí náš pracovník.

0

Informace o Vás



PRAŽSKÝ KLUB TOUR OPERATOR s.r.o.

Drahobejlova 6/2215
190 00 Praha 9, Česká republika
Facebook   Člen Asociace Cestovních Kanceláří IČ: 25626132, DIČ: CZ25626132

Email: info(@)prazsky-klub.cz 
Web:   www.prazsky-klub.cz 
COPYRIGHT Pražský Klub Tour Operator s.r.o., designed by OMEGACZECH s.r.o.
CK si vyhrazuje právo na úpravu programu, cen a termínu.